Продължете към съдържанието
Начало » Кафенето Блог » Почистване на кафе машина

Почистване на кафе машина

Сподели, ако ти е харесало:

Почистване на кафе машина – кога, как, защо?

Почистване на кафе машина – досадна, но задължителна работа за онези от вас, искащи да имат същото кафе за следващите няколко години. Почистването на една кафе машина може да е с различни стъпки, препарати и за различните кафе машини – различно. Тук обаче, ще се опитаме да покрием както обикновенна кафе машина, така и автоматична с различни функции и приставки.

Почистване на кафе машина за еспресо, с ръкав и други.

Ще започнем с лесното – онези кафе машини само за еспресо или по-дълго кафе. Тези от типа на Senseo, капсулни кафе машини, кафе машини от магазина с ръкав и две копчета. Изключваме външното забърване на машината, говорим за изчистване от натрупване на котлен камък, замърсявания по тръбите и други.

Почистване на всички приставки.

Ръкав, каничка за мляко, капачета – всичко се мие на гореща вода. Ако замърсяването е по-сериозно, почистващи препарати.

Почистване на водния резервоар на кафе машина.

Приемаме, че водният ви резервоар е от пласмаса, можете да използвате широка гама подръчни материали – веро, четка, оцет и други. Накисване, плакнене, ако е тесен резервоар – тясна четка и готово. Стъпката е за резервоари без филтър или приставки в тях!

Почистване на „водните тръби“ на кафе машината.

Минималното усилие – това го казваме от личен опит – оцет. Пълните половин резервоар с оцет и пускате кафе машината да направи два пълни цикъла с този оцет. След което пускате машината с гореща вода, да направи няколко цикъла или докато не видите разлика във изтичащата вода. Не е препоръчано от специалисти, но сме го тествали, работи без проблем, не пречинява щети по кафе машината. Можете да използвате препарати за кафе машини, течности и други, те също са ефективни, но според нас, оцета е най-достъпен и ефективен.

Почистване на кафе машина с капсули.

Тук няма различни стъпки от предишните. Плакнене на частите, плакнене на резервоара с вода, прокарване на няколко цикъла на водата, за да може да се премахне всеки накип по тръбите. Ако кафе машината има инструкции за почистване – забравяте тази статия и следвате плътно само тях!

Почистване на кафе машина - от автоматична до кафе машина с капсули

Почистване на професионална кафе машина.

Тук става доста сложно. Естествено, можете да изплакнете каната за кафе, ръкава, плота под него и всяка друга движеща се част. НО има ли филтри по кафе машината, махащ се мелещ механизъм, мелачка за кафе – задължително инструкциите! Не препоръчваме да използвате препарати без да сте сигурни, че няма да увредят вашата кафе машина. При професионалните машини има повече части, филтри и други лесно повредими части.

Ако не сте сигурни за вашата кафе машина – ако е на реномирана марка, проверете в интернет, има и клипове как се чисти кафе машина по модел. Определено, ще можете да намерите за вашата кафе машина. Някой кафе машини са със филтри за водата в самия резервоар за вода, като това само по себе си не препоръчва почистване с грешни препарати.

Колко често трябва да почиствам кафе машината си?

Ако използвате капсулна кафе машина – веднъж на месеца (според зависи вашето ползване – веднъж месечно, ако е поне по един път на ден). Ако използвате модерна/сложна кафе машина, то тогава проверете дали тя самата няма да ви казва кога трябва да се чисти. Екран с информация, светещи бутони или друг начин на известяване.

Какво може да се случи, ако не почиствам кафе машината си?

Замърсяване – повреда на механизъм – счупена кафе машина. Това е най-простият отговор. Когато искате да пиете кафе с постояннен вкус – почистването на кафе машината е от изключително значение. Водете си дневник, записвайте последната дата или на колко кафета да я почиствате.

Не съм си чистил кафе машината две години – проблем ли е?

Ако работи – да, ако не работи – почистването може да не е решение. Ако не сте я почиствали за толкова дълъг период и я използвате всеки ден, би било препоръчително да пуснете поне вода смесена с оцет (или ако се налага почистващ препарат). Да, тя може да работи още 5 години без проблем, но ще се удивите като видите какви неща излизат от нея при почистване.

В края на тази статия, искаме да ви насърчим – да отидете и да почистите кафе машините си. Може да не сте го правили от много време, може и никога. Ако кафето ви харесва, доволни сте от кафе машината, искате да я използвате още дълго време – горещо ви препоръчваме да я почиствате и поддържате редовно.

Почистване на кафе машина - от автоматична до кафе машина с капсули


Сподели, ако ти е харесало: