Продължете към съдържанието
Начало » Кафенето Блог » Кутия за съхранение на кафе – защо?

Кутия за съхранение на кафе – защо?

Кутия за съхранение на кафе или в какво да си оставя кафето след отваряне?

Кафето, с неговите разнообразни вкусове и ароматни нюанси, се усеща най-добре, когато е приготвено от пресни, висококачествени зърна. Една кутия за съхранение на кафе обаче може да направи голяма разлика за неговата свежест. За да се впуснете в пътешествие с възхитителни моменти с кафе, е важно да овладеете изкуството за съхранение на кафе на зърна у дома. Искаме да ви дадем най-добрият възможен съвет за това, затова сме ви приготвили тази статия с няколко съвета и информация, как да запазите кафето си свежо.

кутия за съхранение на кафе - как да съхраняваме кафе вкъщи

Какво влошава свежестта на кафето?

Излагането на въздух.

Кислородът е страшен противник на свежестта на кафето. Когато зърната са изложени на въздух, те се подлагат на окисляване, което води до влошаване на ароматите и поява на застоялост.

Проникване на светлина.

Ултравиолетовата (ултравиолетова) светлина може да нанесе поражения на деликатните съединения в кафето. Излагането на слънчева светлина ускорява влошаването на ароматите на кафето, поради което е изключително важно зърната да бъдат защитени от светлина.

Колебания в температурата.

Кафеените зърна са чувствителни към температурни промени. Екстремната топлина или колебанията в температурата могат да компрометират маслата и ароматите в зърната, което води до получаване на по-малко от оптимална чаша кафе. Например да ги изкарате от хладилника (едва ли си държите кафето там) и да го сложите да се вари.

Навлизане на влага.

Кафеените зърна лесно абсорбират влагата, а прекомерната влажност е сигурен начин да предизвикате застояване и развитие на плесени. Поддържането на зърната в сухо състояние е от първостепенно значение за запазване на тяхната цялост.

ТОП 5 практики за съхранение на кафе на зърна.

Изберете херметически затворен контейнер. Инвестирайте в херметически затворен контейнер с еднопосочна клапа, за да освободите газовете, отделяни от прясно изпеченото кафе, като същевременно предотвратите навлизането на въздух. Това осигурява защитна среда за зърната. Терминът описан горе може да е малко специфичен, но дори един буркан с плътно затваряне (онази телчица около гърлото) може да ви помогне, стига този буркан да е постоянно в шкаф, далеч от слънчева светлина. Стъклото ще ви помогне да следите количеството кафе в него и да „презаредите“ когато е нужно. Кутия за съхранение на кафе също може да е отличен избор, стига капакът да се затваря плътно.

Изберете тъмно и хладно място. Съхранявайте кафе на зърна на тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина. Хладната, постоянна температура, в идеалния случай между 15-24°C, помага за запазване на маслата и ароматите в зърната. Кутия за съхранение на кафе е вашият правилен избор.

Избягвайте хладилника и фризера. Противно на общоприетото схващане, съхраняването в хладилник или замразяването на кафе на зърна не се препоръчва. Кафето е хигроскопично, което означава, че лесно абсорбира влага. Кондензацията в хладилника или фризера може да влоши качеството на зърната.

Купувайте цели зърна и мелете пресни. Изберете цели зърна вместо предварително смляно кафе за по-дълготрайна свежест. Смилайте зърната непосредствено преди приготвянето на кафето, за да запазите вкусовете и ароматите, които бързо намаляват, след като зърната бъдат смлени.

Консумирайте в рамките на две седмици. Кафето е с най-висока степен на свежест през първите две седмици след изпичането му. Стремете се да купувате количества, които можете да консумирате в рамките на този период, за да се насладите на пълния спектър от аромати.

кутия за съхранение на кафе - как да съхраняваме кафе вкъщи

Съвети и трикове за подобряване на свежестта на кафето

Разделяй и владей кафето.

Ако купувате кафе на едро, помислете дали да не го разделите на по-малки порции и да ги съхранявате отделно. По този начин се свежда до минимум излагането на въздух всеки път, когато имате достъп до кафето.

Използвайте керамичен или стъклен съд.

Макар че пластмасовите контейнери са често срещан избор, керамичните или стъклените контейнери предлагат по-добра защита от светлина и не задържат миризми, което гарантира, че кафето ви ще остане непокътнато. Една кутия за съхранение на кафе може да е от различни материали.

Съхранявайте го цял до момента на приготвяне на кафето.

Не се поддавайте на изкушението да смелите цялата партида кафе наведнъж. Смилайте само количеството, необходимо за всяка сесия на приготвяне, за да осигурите максимална свежест на всяка чаша.

Следете условията на съхранение.

Редовно проверявайте условията на съхранение на кафе на зърна. Уверете се, че кутията за съхранение на кафе е херметически затворена, и внимавайте за всякакви промени в температурата или влажността, които могат да повлияят на свежестта.